Din tekst på skriv.no - del din tekst med andre
Skrevet av Marie Amdam, 28.04.13

The Perks of being a wallflower

Det er ikke ofte jeg anbefaler filmer, men akkurat denne gangen har jeg tenkt til å gjøre det. Etter jeg så filmen skjønte jeg at den var basert på en roman. Jeg skulle veldig gjerne ønske at jeg hadde lest den først. Kanskje det er det jeg egentlig bør anbefale dere å gjøre? Men kort summert, her er historien.

Charlie er en 15 år gammel gutt, som bor i en forstad sammen med familien sin. Hans eneste nære venn tok selvmord året før, og dette er en av grunnene til at Charlie sliter med mentale problemer. Tanten hans døde i en bilulykke da han var yngre, og dette ser også ut til å forstyrre ham. Han plages med vonde minner fra tiden rundt hennes død. For å få styr på tankene sine skriver han brev til en fremmed. «Dear friend. I haven’t really talked to anyone outside of my family all summer, but tomorrow is my first day. And I really wanna turn things around this year»

 

De første dagene på High School blir akkurat like kjipe som han forventet. Men etter noen dager på skolen møter han det eksentriske søskenparet Sam og Patrick. Sam (Emma Watson) er en sånn jente mange skulle ønske de var, pen, smart, selvsikker og med mer peiling på musikk en alle guttene. Patrick er homofil og en slags 1990-talls Oscar Wilde, dekadent, eksentrisk og sjarmerende . De tar ham inn i varmen. Charlie har alltid vært alene med romanene og musikken sin, men her møter han endelig noen som verdsetter de samme tingene som han. De tar han med på fester, kjører rundt i bilen og hører på kul musikk, og Charlie føler endelig at han lever. Han blir forelsket og opplever kjærlighet for første gang.  Han knytter også et sterkt bånd til engelsklæreren sin. Han kjenner seg igjen i Charlie og anbefaler ham masse litteratur han leste da han var ung.  Endelig er det noen som ikke ler av at han leser bøker på fritiden. Hans store drøm er å bli forfatter, men han vet ikke hva han skal skrive om. «Write about us» sier Sam. Dette er en film for alle som enten føler seg, eller har følt seg rare, usikre og annerledes.  Filmen klarer å løfte frem alle disse egenskapene og gjøre dem til noe positivt. I tillegg skjer det en uventet vending på slutten som er ganske rystende, men likevel gir en forklaring på Charlies komplekse karakter. Dette er en av de beste filmene jeg har sett på lang tid. Gled dere! 

Se traileren her.